به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد بهنقل از الف، رضا اردکانیان در جلسه علنی صبح امروز یکشنبه مجلس شورای اسلامی و در جریان ارائهی گزارشی درباره علل خاموشیهای اخیر اظهار کرد:
سال آبی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ که از اول مهرماه گذشته آغاز شده از خشکترین سالها در ۵۰ سال اخیر بوده است. وقتی من در آبانماه سال ۱۳۹۶ کارم را شروع کردم سال آبی ۱۳۹۶ – ۱۳۹۷ هم خشکترین سال در ۵۰ سال اخیر بود. حجم مفید مخازن سدها که نیروگاه برق آبی دارند مشخص است. امسال حجم مفید ما نسبت به پارسال ۵۰ درصد کاهش یافته و این موجب ۳۵۰۰ مگاوات کاهش ظرفیت برق شده است.
وی ادامه داد:
اتفاق دوم گرمای زودرس است، زودتر گرمشدن هوا موجب شده دستگاههای سرمایشی هم زودتر به کار بیفتند و نیروگاهها نیز توان خروجی اندکتری داشته باشند به نحوی که در روز ۲۹ اردیبهشتماه سال جاری ما به اوج مصرف ۵۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات رسیدیم، در حالی که در سال گذشته این اوج مصرف در روز ۲۴ خردادماه و در سالهای قبل در یکم و نهم تیرماه اتفاق افتاد.
وزیر نیرو با بیان اینکه در سال ۱۴۰۰ متوسط مصرف انرژی روزانه ۲۲.۵ درصد افزایش یافته، اضافه کرد:
در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۰ به نسبت سالهای ۱۳۹۹ – ۱۳۹۸ افزایش ۱۷.۹ درصدی را شاهد بودیم، همچنین عامل سوم که غافلگیر کننده بوده بحث رمزارزهاست. شاید در افکار عمومی خیلی مفهوم روشنی نداشته باشد، لذا ترجیحم این است که بگویم صادرات انرژی است اگر استخراجگر با مجوز این کار را میکند صادرات انرژی انجام میدهد و اگر هم پنهانی است این کار غیرقانونی است. وقتی تولید رمزارز به صورت پنهان انجام میشود مصرف انرژی هم به مراتب بیشتر است.
اردکانیان ادامه داد:
از تیرماه پارسال تا فروردینماه ۱۴۰۰ با کمک نیروی انتظامی سیر کشف دستگاههای رمزارز غیرقانونی رو به افزایش است و ۱۷۵ هزار دستگاه ضبط شده است. براساس آخرین گزارش مراجع جهانی ۱۰ درصد انرژی مصرفی تولید رمزارزها در جهان مربوط به ایران است و این یعنی حداقل ۲۰۰۰ مگاوات صرف تولید رمزارز میشود در حالی که مطابق مصوبه هیات وزیران آن تعدادی که مجوز گرفتهاند ۳۲۱ مگاوات بیشتر نیست. لذا انتظار میرود به زودی در این باره تدابیری با هماهنگی دستگاههای مربوطه اندیشیده شود.
وزیر نیرو یادآور شد:
جمعبندی کمیته مربوطه توسط شورای امنیت کشور و همچنین شورای عالی امنیت ملی معطوف به این است که افزایش دما و رمزارزها علت اصلی خاموشیها هستند که انشاءالله با همکاری قوه قضاییه به این موضوع پرداخته خواهد شد. همچنین خشکسالی، کمبود آب در سد برای تولید برق و افزایش دمای زودهنگام و استفاده از رمزارز موجب شد برخلاف همه سالهای گذشته رشد مصرفمان ۱۹ درصد باشد، یعنی اوج مصرف ما تا آخر اردیبهشت سال جاری نسبت به سال گذشته ۸۵۰۰ مگاوات افزایش یافت.
وزیر نیرو با تاکید بر ضرورت فعالیت نظاممند ماینرها اظهار کرد:
ما دست مجلس شورای اسلامی را هم میبوسیم که این فعالیتها را نظاممند میکند و برای موارد خلاف مجازاتهایی تعیین کند. برای هر بیت کوین باید ۳۰۰ مگاوات ساعت انرژی مصرف شود یعنی برق شبانه روز ۳۰ هزار مسکن باید قطع شود که یک بیت کوین تولید شود. من تردیدی ندارم که این کار درآمد ارزی ایجاد میکند ولی ۳۲۱ مگاوات تولید مجاز است. ما باید این کار را نظاممند کنیم که در شرایط گرما و کرونا این کار به شکل غیرمجاز توسعه پیدا نکند.
نظر شما